Rusuhan kuil: 'Muhammad Adib bukan dipukul…'

Badan bertindak Kuil Sri Maha Mariamman mendakwa anggota Bomba yang parah dalam insiden rusuhan berhadapan kuil berkenaan awal pagi semalam adalah disebabkan kemalangan jalan raya.

Setiausaha Badan Bertindak Kuil, V K Regu mendakwa, kejadian dipercayai berlaku apabila jentera Bomba mengundurkan kenderaannya dengan laju sebelum sekumpulan individu menjerit memberitahu ada seseorang di belakang.

“Tindakan mereka mengetuk cermin adalah untuk memberitahu ada seseorang di belakang, namun jentera bomba berkenaan mengundur dengan laju.

“Dia (Muhammad Adib) bukan dipukul, malah kami yang berada di situ membantu mengeluarkannya,” katanya pada sidang media di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, hari ini.

V K Regu berkata, pihaknya mempunyai bukti berhubung kejadian, namun tidak membuat laporan polis.

“Kami sudah beritahu kepada kementerian, kami juga baru dapat tahu, setakat ini tidak membuat laporan kerana tidak ada kena mengena dengan pihak kuil.

“Mereka (kumpulan yang berkumpul) menunjukkan teladan yang baik kami bantu mereka, tapi kami yang diserang,” dakwanya.

Dalam kejadian pada awal pagi semalam, seorang anggota Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya parah, manakala jentera dinaiki turut dirosakkan kumpulan perusuh yang berhimpun di sekitar Kuil Maha Mariamman, dalam kejadian kira-kira 1 pagi itu.

Anggota berkenaan diserang selepas pasukan bomba dari balai terbabit tiba di lokasi.

https://www.hmetro.com.my/utama/2018/11/399076/rusuhan-kuil-muhammad-adib-bukan-dipukul

Rusuhan kuil: 'Muhammad Adib bukan dipukul...' 1
Rusuhan kuil: 'Muhammad Adib bukan dipukul...' 2
Rusuhan kuil: 'Muhammad Adib bukan dipukul...' 3
Rusuhan kuil: 'Muhammad Adib bukan dipukul...' 4
Rusuhan kuil: 'Muhammad Adib bukan dipukul...' 5

Have a comment? Type it below!