Lapor Kandungan Berbaur Perkauman, Agama dan Royalty kepada MCMC

mcmc skmm

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) menggesa rakyat Malaysia supaya tampil melaporkan insiden atau kandungan berunsur 3R iaitu Race (Kaum), Religion (Agama) dan Royalty (Institusi DiRaja) di media sosial terus kepada suruhanjaya melalui aplikasi Whatsapp di talian 016 220 6262 atau e-mel kepada mediasosial@mcmc.gov.my.

Platform ini akan memudahkan proses bagi mempercepatkan tindakan penguatkuasaan diambil terhadap kandungan 3R dengan kerjasama pihak-pihak yang berkepentingan.

Rakyat Malaysia diminta mengambil tangkapan skrin (screenshot) dan pautan (URL) kepada kandungan yang tidak berhemah di media sosial dan hantar ke talian seperti tertera di atas. Bagi kandungan negatif yang disebarkan melalui aplikasi WhatsApp pula, sila mengambil tangkapan skrin berserta nombor telefon individu bagi tujuan aduan.

Sementara itu, MCMC mengingatkan rakyat Malaysia agar mengamalkan sikap kesederhanaan ketika mengulas mengenai isu-isu sensitif bagi memelihara keharmonian dan kedamaian yang telah negara capai melalui persefahaman yang dibina sejak 62 tahun yang lalu.

Sebarang ulasan dan penyebaran kenyataan berunsur negatif serta mengancam perpaduan masyarakat yang berbilang kaum di negara ini mestilah dihentikan serta-merta demi kepentingan bersama.

“Oleh itu, berfikirlah sebelum anda membuat sebarang kenyataan atau ulasan mengenai perkara-perkara sensitif. Jangan sesekali ‘tweet’, kongsi dan membuat ulasan yang boleh menyinggung perasaan pelbagai kaum di negara ini. Hayatilah erti kemerdekaan dan hormatilah sambutan bulan kemerdekaan yang penuh bermakna ini.

Jadilah rakyat Malaysia yang matang dalam menilai dan membuat pendirian apabila berhadapan dengan ancaman yang boleh memecah-belah perpaduan demi kemakmuran bersama,” kata Pengerusi MCMC, Al-Ishsal Ishak.

Have a comment? Type it below!